Museumhuizen Verdieping

In 2018 deed Willemijn voor het museumhuizenproject van Vereniging Hendrick de Keyser literatuuronderzoek naar vier panden uit de collectie, met name gericht op de interieurs en de gebruiksgeschiedenis. Daarnaast verdiepte ze zich in de geschiedenis en het productieproces van trappen, stucwerk, goudleerbehang en trijp in de zeventiende en achttiende eeuw. Het onderzoek betrof de volgende museumhuizen:

– het Gemeenlandshuis (1626) van Maassluis met als belangrijkste interieurelement een zeventiende-eeuwse eikenhouten trap in de ontvangsthal

– het Gemeenlandshuis (1726) aan de Amsterdamse Diemerzeedijk met rijk Lodewijk XIV-stucwerk in de hal. Verder lag de focus van het onderzoek op de geschiedenis van de dijk en het functioneren van het hoogheemraadschap in relatie tot het pand.

– het voormalige raadhuis (1746) te Monnickendam met als hoogtepunt het achttiende-eeuwse goudleerbehang in de achterzaal. Ook de omvorming van woonhuis tot raadhuis in de vroege negentiende eeuw en de rol van burgemeester Cornelis Dirkszoon als kapitein tijdens de Slag om de Zuiderzee kwamen in het onderzoek aan bod.

– de Delftse Fundatie van Renswoude (1759) met trijp in de regentenkamer en houten imitatietapijt in de achterkamer. Het onderzoek richtte zich tevens op de opleiding die het instituut bood.